Dessa kaffesorter som har starka nöttoner passar bra ihop med choklad som inte är är så mörk. Det kan gärna vara mjölkchoklad eller max 70% kakaohalt.
Även choklas med smak av frukt eller kryddor, exempelvis chili, passar utmärkt ihop med dessa kaffesorter. Detta skapar en fin kontrast och ger chokladen ytterligare komplexitet.
Till dessa kaffesorter ska du välja ännu ljusare choklad med max 55% kakaohalt. Välj gärna choklad som är sötare och lättare och därmed kompletterar bönans naturliga smaker hellre än att överrösta dem.
Även chokladtäckta nötter eller frukter blir en utmärkt kombination här.
Till jordiga eller kryddiga kaffesorter är choklad med en kakaohalt mellan 50 – 70 % en bra match. Detta då dessa kaffesorter har en låg syrahalt och tyngre munkänsla vilket kompletteras bra med lätt bitter choklad.
Choklad med nötter, torkad frukt eller salt är en utmärkt kombination.
Här hittar vi den mörka chokladens matchning. Gärna 70% eller högre kakaohalt. Även mer mastiga choklader som tryffel, brownies eller choklad med söta vätskor i passar bra.
Wienrostat är den ljustaste av de mörka rostningsfärgerna, fransk är mittemellan och italiens är den mörkade rostningen.